Vrijheid is niet vanzelfsprekend
Bij Bevrijdingspop Haarlem ben ik onderdeel van team Thema en medeverantwoordelijk voor de creatieve invulling en de gehele communicatie vanuit ons team – van persberichten tot aan social posts. Samen zorgen we ervoor dat bezoekers niet vergeten waarom we op 4 mei herdenken en op 5 mei onze vrijheid vieren. Dit doen we op verschillende manieren, voor zowel de jongste bezoekers als de doorgewinterde festivalganger. Daarnaast hebben we op het Dreefplein ons eigen podium met een gevarieerd programma speciaal voor jongeren.
Dreefplein – Vrijheid maken we samen.
In het hart van het festivalterrein vind je het Dreefplein: vrijheid, verbondenheid en democratie centraal staan en werd de vrijheid op verschillende manieren onder de aandacht gebracht én gevierd! Bezoekers konden plaats nemen op een van de bankjes van 8 Miljoen Gesprekken om te delen wat vrijheid voor hen betekent. Op de Wall of Freedom konden bezoekers hun creativiteit de vrije loop laten en samen met de street art kunstenaars van Spatzuiver een unieke ‘piece’ creëren.
In de tent op het Dreefplein staat in de middag Stijlbaas achter de decks en stemt het publiek door middel van een keuzemoment wat er gedraaid wordt. Ook is er het theaterprogramma van Live Your Story, in samenwerking met Stichting Join Us en T-Mobile. De jongeren van Live Your Story delen – met de nodige humor – ervaringsverhalen via theater, muziek en spoken word rondom diverse thema’s waar veel jongeren mee worstelen.
Andere Thema-projecten bij Bevrijdingspop Haarlem
Corridor van de Vrijheid in winkelcentrum Schalkwijk
De Corridor van de Vrijheid bestaat uit 36 banieren met archieffoto’s en verhalen van verzetshelden, overlevenden en gevallenen uit Haarlem en omgeving. Op deze manier staat Haarlem stil bij mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, in het verzet zaten, moesten onderduiken, een concentratiekamp overleefden of juist daar het leven lieten.
Op 4 mei herdenken we
Op 4 mei vindt traditiegetrouw het Herdenkingsconcert plaats in de Haarlemmerhout. Naast optredens van Het Kennemer Jeugd Orkest en LAKSMI, waren er dit jaar bijdragen van de Erfgoeddragers Lenthe en Bodhi Jay. Op indringende wijze vertellen zij de verhalen van deze mensen en geven zij de herinneringen door, zodat deze levend blijven en wij ze nooit zullen vergeten. Dit jaar vertelden zijn de verhalen van Erfgoedgevers Myriam Mater (1931) en Jack Courant (1924). Daarnaast werden er tijdens het concert unieke archiefbeelden uit de Tweede Wereldoorlog getoond.
Mijn rol: Naast de selectie en de opmaak van de archiefbeelden, was ik op 4 mei als regie-assistent verantwoordelijk voor de storytelling tijdens het Herdenkingsconcert. Op deze manier kwamen de verhalen nog meer tot leven voor zowel de bezoekers, als voor het publiek dat via de livestream van Haarlem 105 keek.
Van herdenken naar vieren op 5 mei
Wanneer je een van de hoofdingangen van Bevrijdingspop nadert, kom je langs verschillende grote banners met historische foto’s die zijn genomen in en om Haarlem tijdens de Tweede Wereldoorlog, en zie je unieke bewegende beelden die we in samenwerking met het Noord-Hollands Archief hebben samengesteld. Ook op het terrein van Bevrijdingspop hangen foto’s rondom het vieren van de vrijheid. Zo laten we bezoekers ook op 5 mei stilstaan bij de oorlog, de bevrijding en waarom we op deze dag nog steeds onze vrijheid vieren.
Kinderfestival
Bevrijdingspop vindt het belangrijk dat ook de jongste generatie zich bewust wordt dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Om de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog levend te houden waren er ook verschillende activiteiten op het Kinderfestival. Zo was er het Verzetsmuseum Junior op Wielen, waar kinderen op een unieke manier vier waargebeurde verhalen van kinderen uit de Tweede Wereldoorlog konden ervaren. Op het podium stonden de Erfgoeddragers die op indringende wijze de verhalen van Erfgoedgevers vertelden die als kind de oorlog hebben meegemaakt.