Vrijheid maken we samen
Door de jaren heen komen we steeds verder van de Tweede Wereldoorlog af te staan. Juist daarom is het belangrijk dat nieuwe generaties zich ook bewust blijven dat we onze vrijheid samen moeten koesteren én beschermen. Want helaas zien we nog steeds oorlogssituaties die laten zien hoe kostbaar vrede is. Daarom worden er verschillende activiteiten georganiseerd rondom de boodschap ‘Vrijheid maken we samen’. Zo herdenken we op 4 mei tijdens het Herdenkingsconcert, en vieren we op 5 mei de vrijheid met diverse thematische activiteiten op het festival Bevrijdingspop.
Vrijheid maken we samen met onze artiesten
Vrijheid van meningsuiting is een groot goed en een belangrijke pijler van vrijheid. Daarom hebben we ook onze artiesten gevraagd om zich uit te spreken over dit onderwerp. Deze content werd gebruikt op de social mediakanalen van Bevrijdingspop. Ook werd er door de artiesten tijdens hun optredens meer aandacht besteed aan het samen maken van de vrijheid. Op deze manier werd het thema een gedeelde verantwoordelijkheid om polarisatie tegen te gaan, en met respect om te gaan met de mening en zienswijze van de ander.
Dít betekent vrijheid voor Wende, The Indien, HUNK en Zoë Livay.
Vrijheidsplein
Nieuw dit jaar op het festivalterrein van Bevrijdingspop is het Vrijheidsplein, gelegen op het Vlooienveld bij Ingang B. Deze nieuwe area met podium is het dynamische hart voor jongeren. Een bruisende plek waar vrijheid, verbondenheid en democratie centraal staan en natuurlijk de vrijheid wordt gevierd! Op het podium gaf o.a. Stijlbaas een spin aan de decks, waar met het onderdeel ‘Democratie op de dansvloer’ het publiek bepaalde wat er gedraaid werd. De grootste hits en bekende meezingers worden samengebracht in één grote mix. Daarnaast vond je op het Vrijheidsplein diverse thematische randprogrammering, gericht op jongeren.
Young Impact Zone
Samen met Young Impact heeft Bevrijdingspop Haarlem een Young Impact Zone gerealiseerd, waar we jongeren de gelegenheid bieden positieve impact te maken op hun eigen leven én dat van anderen. Een plek waar samenhorigheid en verbondenheid centraal staan.
Join Us Hang-Out
Wij willen iedereen de mogelijkheid bieden om de vrijheid te vieren, óók als je dat misschien een beetje spannend vindt of niemand hebt om samen mee naar een festival te gaan. In samenwerking met Odido bieden we jongeren van Join Us een fijne en veilige plek om naar ons festival te komen en nieuwe mensen te leren kennen. Jongeren kunnen alleen of met anderen naar het festivalterrein komen, en worden bij de Hang-Out welkom geheten door de vrijwilligers van Join Us. Op deze manier bieden we ook eenzame jongeren de mogelijkheid om ook de vrijheid ervaren om naar een festival te komen.
Andere vrijheidsprojecten op 5 mei
Expositie ‘De Tweede Wereldoorlog door de jaren heen’
Ook dit jaar heeft Bevrijdingspop Haarlem de handen ineengeslagen met het Noord-Hollands Archief om bezoekers te laten stilstaan bij de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Met behulp van unieke archiefbeelden van het Noord-Hollands Archief hebben we een 7 meter lange tijdlijn gecreëerd, die op diverse plekken van het festivalterrein te zien is. Deze tijdlijn geeft een overzicht van een aantal belangrijke gebeurtenissen, zowel in Haarlem als in Nederland en Europa. Loop langs de tijdlijn en kom dankzij de indringende foto’s en korte uitleg meer te weten over deze gebeurtenissen.
Scholenproject ‘Wat betekent vrijheid voor jou?’
Bevrijdingspop Haarlem heeft aan leerlingen van Spaarne College en Montessori College Aerdenhout gevraagd om te laten zien wat vrijheid voor hen betekent. De beide scholen hebben hiervoor drie grote banners ontvangen die zij naar eigen inzicht mochten vullen. Deze banners zijn te bewonderen op een centrale plek op het terrein, vlakbij Hoofdingang A.
Wat betekent vrijheid voor de bezoekers van Bevrijdingspop?
Bevrijdingspop Haarlem nodigt bezoekers uit om zich uit te spreken over wat vrijheid voor hen betekent. Verspreid over het terrein hangen er lege banners met stiften, waar we bezoekers de mogelijkheid bieden te laten zien wat vrijheid voor hen betekent.